gammel-header.jpg

Tre årsringar.
Förenade av ljus.

 
 
 

Gammelhönan

 

Hönshuset från tidigt 1900-tal var det första huset vi renoverade på gården. Granne med hönshuset står ”gammel-huset” ett timmerhus utan panel från mitten av 1700-talet. Ytterdörren har stått emot sol, vind och vatten i 200 år, kanske längre. Trä är fantastiskt.

 
 
 

Nu parar vi ihop dessa husklenoder till ett hus. En kombination av gammalt och nytt. Det timmer som går att återanvända blir ny ”panel” mot söder och öster. Vi hoppas också kunna återanvända något av de handblåsta fönsterglasen, en originalinnerdörr, kanske fler. Vi bygger ett nytt hus av massivträ med hålrum, i samma proportioner och på samma plats som originalhuset. En fantastisk kombination. Mellandelen som dockar ihop husen får samma gestaltning som de nya Liderhusen. De skapar tillsammans en ny årsring på gården.

Minst 200 år gammal.

Minst 200 år gammal.

 

I hönshuset hall, bad och sovrum. I nya gammelhuset allrum, öppet upp i nock. Ett sovrum. Och ett loft, ovanpå sovrummet. Mellanhusdelen domineras av kök på plan 1. Dörrar ut från köket till öster och väster. Morgon – och kvällssol. Glaspartier som sträcker sig över båda våningsplanen ger en osannolik rymd och närhet till naturen. Rådjuren som ”bor” på gården kommer att bli nyfikna. Köket är en dröm. Ljus från tre håll. Köksarbete kommer aldrig att vara tråkigt här.

Plan 2 har vi lämnat till fantasin. Sovrum? Retreat? Ljusinsläpp från tre håll skapar magik alla tider på året. Dusch/toalett kompletterar plan 2.

 
 
 
Fantastiska fönsternischer.

Fantastiska fönsternischer.

 

Gammelhönan, som vi döpt det nya huset till, blir verkligen unikt. Tre årsringar. Tre olika ytterväggar och samma typ av spaljéluckor som till Liderhusen. Luckorna fungerar som sol- och/eller insynsskydd. Öppna luckor märks knappt, stängda förändrar de gestaltningen av huset.  

 
 
Entré med farstukvist i söderläge. Öppna spaljéluckor för maximalt ljusflöde.

Entré med farstukvist i söderläge. Öppna spaljéluckor för maximalt ljusflöde.

 

SNABBFAKTA

 • 132 m² + garage + ≈ 20 m²/40 M³ biutrymme

 • Tre sovrum; alt. två + allrum

 • Två dusch/toalett

 • Kök

 • Tvättmaskin och torkskåp

 • Bostadstyp: Lägenhet

 • Upplåtelseform: Bostadsrätt

 • Boarea: 132 m²

 • Antal rum: 3 rum + Kök & sovloft

 • Avgift/månad inkl. Driftkostnad: 3 740 kr/mån (340 kr//år)

 • Pris/m²: 29 508 kr/m²

 • Byggår: 1700-2020

 • Pris: 3 895 000 Kr

 
 

*I månadsavgiften ingår alla kostnader. Värme, vatten kallt och varmt, all energi, bredband, sophantering och snöröjning. Dessutom kommer alla lägenheter att ha brand- och inbrottslarm, kopplat till Securitas. Lägenheterna i föreningen kommer att ha separat mätning på energi och varmvatten. I månadsavgiften ingår på förslag 30 kWh/kvm/år hushållsel och lika mycket energi för varmvatten. Beslut om exakt energimängd tar föreningen. Den föreslagna energin täcker ett normalbehov. Den föreslagna månadsavgiften är 340 kr/kvm/år. Den ekonomiska planen för bostadsrättsföreningen kommer, när den är godkänd, fastställa avgiften.

 
 

Utforska våra andra lägenheter

Höskullen

5-7 ROK, 243 m²
4 500 000 SEK

Lagårn

4 ROK, 174 m²
4 611 000 SEK

Studion

3-4 ROK, 133 m²
3 495 000 - 3 695 000 SEK

Liderhusen

3-4 ROK, 116 m²
3 074 000 SEK