Klimatet är vår största utmaning. Vi vill att Stenberg ska finnas i 350 år till, minst. Därför har vi valt att kompromissa så lite som möjligt. Vårt projekt är väglett av bra val för klimatet. 

 

SOLENERGI

Solen kommer att ge oss energi under drygt halva året. Solceller på tak och mark. Markbundna solceller är enkla att hålla snöfria, det ger möjlighet till produktion även vintertid. Ambitionen är hög, önskemålet är att vara självförsörjande på energi. Våra solceller kan producera mer energi än vi behöver, utmaningen är att lagra överskottsenergin. Vi kommer att använda en kombination av tekniker. Målsättningen är att teknikerna ska ge ett ekonomiskt överskott med en acceptabel avskrivningstid. Fasstyrning, batterier, ackumulatorer i eller på mark, värmeåtervinning av luft och tappvatten är exempel på tekniker som är realistiska.

 
Solpaneler på taken. Målet är att bli självförsörjande på energi.

Solpaneler på taken. Målet är att bli självförsörjande på energi.

ELBILAR

Idag finns det ingen teknik för att ladda el-bilen direkt från solcellerna. Alla laddare kräver växelström. Från solcellerna kommer likström. Bilens elsystem är likström. I takt med att fler solcellsanläggningar byggs kommer också krav på laddningslösningar för elbilar direkt från solcellerna. Troligen kommer det att finnas sådana laddare på marknaden andra halva av 2020.

 
 

EN finsk idé

Kök- och badrumsskåp är en revolutionerande innovation från Puustelli. Den enda tillverkaren som vågat tänka utanför boxen och skapat det ekologiska konceptet Miinus. Istället för traditionella skåpstommar, ramar av biomassa. Det innebär 49% mindre material. Lättare och mindre påverkan vid transport och 100% återvinningsbart. Alla nya bänkskivor är av keramik. Keramik är ett naturmaterial, i princip bränd lera, outslitligt, lättskött och vackert.

 
 

TRÄ ÄR FANTASTISKT

Genomgående har vi valt material som ska leva länge. Små klimatavtryck under produktion och lång livslängd. De äldsta husen är alla timmerhus. Vi fortsätter nu på samma väg, de nya husen bygger vi i massivträ med hålrum för bättre isolering. Moderna trähus fungerar på samma sätt om traditionella. Det finns inget annat material i husväggen än trä. Det skapar ett bra och sunt inomhusklimat. Dessutom har trä en hög värmetröghet vilket minskar energianvändningen och bidrar till en jämnare inomhustemperatur.

 
 

KÖK

Gashällar i alla kök. Vi har valt detta av två skäl. I en nära framtid kommer vi att få betala mycket mer för toppenergin. Effekttariff tillämpas redan på ett antal orter, det innebär att den energi vi använder till exempel på eftermiddag/kväll för att laga middag blir väsentligt dyrare än att värma huset på natten. Våra solceller kommer under drygt halva året göra oss helt oberoende av elbolagen. Under höst/vinter när vi måste köpa energi kapar vi toppeffekten genom att använda gashäll. Vår erfarenhet av gashäll efter mer än 20 år är enbart positiv. Det ger en lite extra touch till matlagningen. Övrig elektrisk utrustning är vald med energiprestanda och funktion som första kriterier.  

Öppet kök med klimatsmart inredning från Puustellis ekologiska kökskoncept Miinus (interiör från Liderhusen).

Öppet kök med klimatsmart inredning från Puustellis ekologiska kökskoncept Miinus (interiör från Liderhusen).

 
 
 

Golv

Golvvärme i alla hus. Trägolv av ek, bok eller furu får sällskap av vackra slipade stengolv. Alla nya golv på plan 1 blir sten/betong. Vår ambition att använda så lite och så få material som möjligt ger många fördelar sett från ett klimatperspektiv. Betong är klimatmässigt inte optimalt, men när vi använder betongen också som golvmaterial blir den totala påverkan acceptabel. Golven blir fantastiskt vackra och helt unika. De har samma egenskap som träväggarna, de är tröga.

Furu, bok, ek och slipad betong

Furu, bok, ek och slipad betong

 
 
 

BADRUM

Golvvärme oavsett plan 1 eller 2. Keramik och kakel för lång livslängd. Mjuka färgtoner som tål att ses på av en hel generation. Vägghängda toaletter med spolcistern på toalettstolen, av praktiska skäl. Enkelt att städa och enkelt att laga, om något skulle hända. Handdukstorkar och varma golv även på sommaren. Ett extra värmepaket för badrummen levererar samma komfort året runt. Energikonsumtion i hemmet består till stor del av varmvatten, där dusch och bad är de största konsumenterna. Energiåtervinning med värmeväxlare ger möjlighet att återvinna mer än 50% av energin.

Klinkergolv i badrummen.

Klinkergolv i badrummen.

 
 
 

Förråd och garage

Alla lägenheter kommer att ha två förråd, sammanlagt ca 20 m²/40 m³ och ett garage. Ett förråd i garaget och det andra förrådet i annan byggnad. Garagen bli kalla och utrustade med laddare för elbil så snart direkt laddare för solel finns tillgängliga.

I samband med garagebyggnaderna kommer sophantering- och sorteringen att finnas. Vi har ett solidariskt ansvar för att sortera och återvinna så långt som möjligt.