HÅLLBARA FÖRHOPPNINGAR: OFF GRID

Kan man leva ett “normalt” liv utan att vara uppkopplad till elnätet? Teoretiskt ja. Men praktiskt är det en bit kvar. Så var står vi nu?

Det engelska uttrycket ”off grid” används för att beskriva en situation där till exempel en fastighet inte har någon inkoppling till det publika elnätet. Helt enkelt - sladden från elnätet är inte inkopplad.

Lockas du av tanken på att vara helt självförsörjd på energi? Idag är det inte en utopi utan fullt realistiskt. Solceller på en fastighet som producerar motsvarande en årsförbrukning för fastigheten är inte omöjligt. Dock är skillnaden mellan att producera lika mycket energi som man förbrukar och att vara off grid från det publika elnätet – enorm. 

Att kunna bidra till en omställning och samtidigt också få en hållbar energilösning är drivkraften för vår förening. Vägen dit går via våra tak. Off grid är visionen. Når vi dit? Kanske om några år. Häng med så förklarar vi hur det ska gå till.

Samhället har ett ökande behov av energi. Omställning till fossilfri och förnyelsebar energi medför stora krav på både produktion och distribution. Här finns en lång rad utmaningar, framför allt i distributionsledet. I det lilla perspektivet, där vi befinner oss, kan vi bidra genom småskalig elproduktion via solel. Skapar vårt energibidrag något positivt eller strular vi bara till det? Självklart bidrar det till något positivt.

Våra solceller kommer att kunna leverera mer energi än vi förbrukar, på årsbasis. Det kommer alltså att finnas ett överskott på energi, under halva året ungefär. När solen lyser som intensivast är vårt behov relativt litet. Och när solen knappt lyser alls är vårt behov som störst. Typiskt. Vi skulle alltså behöva spara/lagra energi från sommar till vinter för att kunna vara off grid. Är det möjligt? Tekniskt sett: ja. Ekonomiskt sett: nej. I princip skulle alltså 6 månaders energibehov* finnas på ”lagret”. Fastigheten förbrukar ≈ 100 000 kWh/år, hälften skulle alltså finnas på lagret för att vi skulle vara off grid.

Med koppling kvar till det publika elnätet kan vi sälja vårt överskott under sommaren och köpa det vi behöver under vintern. För nätägaren är detta inte odelat positivt. Tillskottet i sig är positivt, men det ställer också helt nya krav på nätägarna. Distributionen, tillgång och efterfrågan blir mer komplex. Nätet ska fortsatt underhållas, hur kommer vi att få betala för det i framtiden? Nätägaren är alltså en vinnare på en off grid lösning, i alla fall i det korta perspektivet.

Vilka lagringsalternativ finns för stora energimängder? Idag, två tänkbara.  Batteri och vätgas i kombination med bränslecell. Moderna litiumjonbatterier är inte utvecklade för långtidslagring. Dygnslagring alternativt flerdygnslager fungera bra med litiumjonbatterier. Batterilager är dyrt. Idag kostar det ≈ 5 000 kr/kWh att lagra. Tekniken blir bättre och billigare men i närtid finns ingen lösning för långtidslagring av stora energimängder med batteri. Redan några få dygns batterilager blir dyrt. Genomsnittsförbrukningen i fastigheten ≈ 100 000 kWh/365 dagar ≈ 280 kWh/dygn, gör att bara ett dygn skulle kosta [280 kWh x 5 000 kr/kWh] 1 400 000 kr. Det är inte realistiskt, i synnerhet inte när produktionskostnaden är ≈ 1,50 kWh. Det andra alternativet, vätgas, är mångdubbelt dyrare än batteri. Alltså är det också uteslutet. Nu känns off grid riktigt långt bort.

För att vi storskaligt ska kunna lagra [förnyelsebar] energi måste kostnaden för lagringen komma ner till en nivå som ligger i närheten av vad produktionskostnaden är [≈ 1,50 kWh]. Där är vi inte ännu. Off grid är vår vision. En småskalig lokal och hållbar produktion av förnyelsebar energi kan vi ha idag. Lagringsmöjligheter kommer och är kanske inte så långt borta.

Vi har initierat ett samarbete med ett av de mest spännande företagen, ett svenska bolag med en världsunik energilagringslösning - Texel  http://www.txles.com/ Deras teknik ska kunna lagra energi över lång tid till kostnader som ligger nära dagens produktionskostnader. Vi och Texel är överens om att skapa en testanläggning hos oss. När det blir verklighet vet vi just nu inte. Gissningsvis inom 2 år. 

OffGrid.jpg


Läs gärna mer hur vi tänker kring energilagring och den energikapacitet som finns i elbilar.

 

*Vår fastighet förbrukar ≈ 100 000 kWh/år. I genomsnitt ≈ 280 kWh/dygn. [100 000 kWh/365 dagar] Skillnaden i förbrukning mellan januari och juli är stor. Mer än dubbelt så mycket energi förbrukas i januari. En kall januaridag förbrukar fastigheten ≈ 400 kWh/dygn. Vi tänker att det genomsnittliga behovet under den kalla årstiden är ≈ 340 kWh/dygn. Tänker vi vidare att behovet finns i 5 månader blir storleken på lagret 5 månader [5x30 dagar] 150 dagar x 340 kWh/dygn ≈ 50 000 kWh ≈ halva årsförbrukningen. 

©Klas Boman, initiativtagare till bostadsrättsföreningen Stenberg1