HÅLLBARA LÖSNINGAR: VENTILATION

Behövs det lika mycket luft överallt, hela tiden? Och vilket är det bästa sättet att ta hand om värmen i luften? Vi tror att ett decentraliserat ventilationssystem är lösningen. Läs varför.

Luft. Vi är generellt bortskämda med god eller mycket god luftkvalitet, i vårt land. God luftkvalitet inomhus är en kvalitets- och energifråga. Vi har ambitionen att ha maximalt god luftkvalitet med högsta möjliga grad av energiåtervinning.  Möjligt? Häng med så berättar vi om vårt val av system och varför.


Ventilationen. Boverket ställer grundläggande krav på luftväxling och luftkvalitet i en byggnad. Ventilationens syfte är att tillföra frisk luft och samtidigt föra bort fukt och dålig luft. Grundläggande krav: Tillflöde lägst 0,35L/sek/m2 bostadsyta. Det är tillåtet att minska tillflödet ner till 0,10L/sek/m2 bostadsyta om ingen vistas i hemmet. Detta medges i energibesparande syfte.

Det finns 3 grundtyper av ventilation, självdrag, mekanisk frånluftventilation och mekanisk frånluftventilation med värmeåtervinning. De två första typerna tillhör historien, frånluftventilation med värmeåtervinning är vad man installerar idag. Systemet kallas FTX vilket är en förkortning för: Från- och tilluftsventilation med värmeväxlare. Det är ett kanalbaserat system med en centralt placerad enhet [fläkt, filter och värmeåtervinning] och kanaler/rör till alla rum i huset/lägenheten. Ett FTX system växlar och återvinner luft effektivt. Utvecklingen har gått starkt framåt och idag finns många system som når en värmeåtervinningsgrad på mellan 80-90%.

Ändå har vi inte valt ett FTX system. Vi har istället valt en hållbarare lösning. Decentraliserad ventilation. Varför? Det finns fler än en anledning. Redan av namnet kan man förstå att det inte finns någon centralenhet. Vart rum är en ventilationszon. Det innebär en rad fördelar. Först och främst ventileras rummet efter det behov som finns. Många personer i rummet kraftig ventilation. Är rummet tomt kan ventilationen gå ner till nära noll. Jämför med ett FTX system. Här ventileras allt oavsett behov, vilket innebär en högre energiförbrukning. Ett FTX system förutsätter också många meter kanaler/rör i ett hus eller lägenhet. Kanalerna måste hållas rena vilket är något som det ”fuskas” med. Smutsiga och dammiga kanaler kan bli en källa till olägenhet. Längden på kanaler/rören påverkar också energiåtgången. Långa distanser kräver helt enkelt kraftiga fläktar, lika med högre energiförbrukning. Det finns ytterligare en utmaning med ett kanalberoende system. Brand är bland det värsta som kan hända en bostad. I flerfamiljshus måste det därför finns brandspjäll i kanalsystemet som försvårar spridningen av eld och rökgaser. 

I ett decentraliserat ventilationssystem är var enhet - komplett i sig självt. Varje enhet består av två fläktar som arbetar tillsammans. En fläkt blåser in och en suger ut luft. Med växling ungefär var 70:e sek. Var enhet har en keramisk sten som återvinner värmen i luften på väg ut och värmer upp luften på väg in. Lätt som en plätt. Återvinningen är i genomsnitt 90%. Effektiviteten är beroende av hur mycket luft som passerar.  

Med ett decentraliserat ventilationssystem slipper vi kanalsystem/rör, som både är komplicerat att installera och kräver underhåll och rengöring. Det bästa är att vi ventilerar enbart efter behov i varje enskilt rum, med en totalt sett fantastiskt luftkvalitet som resultat.

Nackdelar. Inte många, initialt något dyrare, men över tid kommer det att vara jämförbart med ett FTX system eller billigare eftersom vi enbart ventilerar efter behov.  

Vill du veta mer om det system vi valt kan du besöka: https://www.energybuilding.se

DeCen_Ventilation.png

©Klas Boman, initiativtagare till bostadsrättsföreningen Stenberg1